torsdag 2 juni 2011

Nyliberala kärnkraftskramare

I Tyskland ska kärnkraften vara avvecklad till 2022. Beslutet är en följd av de väldiga protesterna som ägt rum mot kärnkraften i Tyskland, och som inte blev mindre av haveriet i Fukushima.
Knappt hade beskedet från Tyskland kablats ut innan media och alla så kallade experter i kärnkraftslobbyns tjänst började måla f-n på väggen. Det varnades för både ny istid eller i bästa fall hus utan värme och, förstås, höjda elpriser, inte minst i Sverige.
”Elpriset i Sverige kommer att fördubblas”, skrev exempelvis DN.se (Dagens Nyheter) på sin hemsida.
Elpriset brukar gå upp vad som än händer, det ser avregleringen till. ”Den svenska kraftbranschen har gått från ett spritt – främst kommunalt – styre och reglerat låga priser, till oligopol och kraftigt höjda priser”, skrev E24.se.
Under årets vinter var nästan dubbelt så mycket kärnkraft i energisystemet jämfört med vintern dessförinnan, vilket fick eljättarna att lova inga nya prischocker. Men i februari låg det rörliga elpriset på sin högsta nivå någonsin.
Samma månad – mars – inträffade en explosion följt av flera i kärnkraftverket Fukushima, Japan. Kärnkraftsolyckan i Fukushima graderades i april till en sjua, den högsta nivån på den internationella skalan, på samma nivå som Tjernobyl 1986. Men det hindrade inte kärnkraftslobbyn och regeringen med närings- och energiminister Maud Olofsson i spetsen från att säga att kärnkraften aldrig har varit mer säker. ”Vi sätter säkerheten främst”, mässade Centerledaren Maud Olofsson.
Centern som tidigare sa att man ville stoppa kärnkraften är idag ett nyliberalt kärnkraftkramarparti. Partiet drev på för att riksdagen skulle besluta om ny och mer kärnkraft 2010, samma år som kärnkraften skulle varit avvecklad enligt folkomröstningen 1980.
”Resultatet i folkomröstningen 1980 är nu definitivt överspelat. Sent på torsdagen tog riksdagen det historiska beslutet att tillåta nya kärnkraftverk i Sverige”, rapporterade SVT den 17 juni i fjol under rubriken: ”Historiskt ja till ny kärnkraft”.
Beslutet att ersätta gammal kärnkraft med ny, betydde dock enligt Olofsson mindre kärnkraft och mer förnybar energi; så skrev hon faktiskt i Ny Teknik så sent som den 15 mars i år samtidigt som regeringen numera satsar mer än en miljard mindre på investeringar i förnybar energi än tidigare. Och dessutom har det visat sig att högerregeringen är sämst i hela EU på att satsa på solenergi och energieffektiviseringar.
Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.