Beslutet att sätta in Jas 39 Gripen i Libyenkonflikten är enligt resumé.se en ”pr-mässig triumf för Saab”. Tidningen Ny Teknik går ännu längre och betecknar krigsinsatsen som ”Jackpot för Jas”.
– När stater ska köpa vapensystem är ”combat proven” (testad i strid) en faktor som definitivt vägs in, förtydligar fredsforskningsinstitutet Sipri.
Dessutom kommer Saab efter Libyen att kunna ge ”referenser från strid” och det låter bättre än de tidigare referenserna om mutor, svindyra pr-kampanjer som misslyckats och haverier. Den som är konspiratoriskt sinnad skulle kunna hävda att det knappast är en tillfällighet att Jas skickas på krigsuppdrag samtidigt som Brasiliens och Indiens regeringar ska fatta beslut om de ska köpa stridsflygplanet eller ej.
Svenska vapenaffärer med Indien är synonymt med mutor. År 1986 avslöjades att kanonfabriken Bofors, under skydd av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, mutat sig fram för att få en stor kanonorder (410 fälthaubitsar) från Indien, den dittills största enskilda exportordern till ett svenskt företag.
Nu handlar det om mycket mer än så, 126 flygplan till Indien. Affären är värd 70 miljarder kronor. ”Den allra största affären som vi någonsin har gjort”, hävdar Jas-direktörerna. Med krig och mutor ska Jas säljas. ”War is good for business”, som man säger i Natohögkvarteret.
USA och Storbritannien bombar Libyen, men säger inget när deras skyddsling Saudiarabien går in i Bahrain för att krossa massornas revolt. ”Det är ett krig mot oss”, sa massorna i Bahrain när de saudiska trupperna gick in i mitten av mars.
I Washington lät det annorlunda: ”Vi kallar det inte en invasion”, sa en talesperson från Vita huset och vägrade svara på frågan. Knappats förvånande, USA och andra västländer kallar sina egna krig numera för ”humanitära insatser”. Undra vad de menar med inhumana insatser?
Dubbelmoralen blir inte heller mindre av att Förenade Arabemiraten, en annan USA-allierad, skickat 500 poliser till Bahrain för att hjälpa regimen att krossa upproret samtidigt som man också deltar i krigsalliansen mot Libyen.
”När demonstranter skjuts ned av regimer som är allierade med USA kommer inga FN-resolutioner” skrev Svenska Dagbladets Bitte Hammargren den 26 mars. Däremot blir det mer vapen.
Västs vapenförsäljning till Saudiarabien och Bahrain går på högvarv just nu. Det saudiska kungahuset och Bahrains kung Hamad kanske också vill köpa Jas…
Per Olsson
Tidigare artiklar om Libyen:
> Nej till Jas-plan i Natos bombkrig
> Bomber i revolutionens intresse?
> Nej till västmakternas intervention
SvD Aftonbladet DN1 DN2 DN3
kommunist!
SvaraRadera