tisdag 8 februari 2011

Borgarnas kupp mot Jordbro tillfälligt stoppad i kommunfullmäktige

På måndagens kommunfullmäktigemöte försökte de borgerliga partierna kuppa igenom ett nytt utvecklingsprogram för kommundelen Jordbro. Några politiker i kommunledningen stängde in sig i kommunhuset och skrev ner ett förslag. De skickade inte ut förslaget att beredas i nämnder eller de till berörda i kommundelen utan nöjde sig med att skicka ut till kommunfullmäktige en vecka innan beslut. Men där satte kommunallagen stopp för det odemokratiska kuppförsöket.
Borgarna tryckte på för att "arbetslinjen" och omvandling till bostadsrätter var det jordbroborna behövde. Däremot ansåg de inte att eleverna behövde en högstadieskola.
– Om ni med "arbetslinjen" menar regeringens misslyckade linje – att färre ska göra mer, 60 000 industrijobb som inte kommer tillbaka och att fasta jobb omvandlas till osäkra anställningar – då är det knappast det folk behöver. Många i Jordbro har inte ett jobb, de har två eller tre för att få ihop ekonomin, sa Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna.
Rättvisepartiet Socialisterna förklarade att det redan är dyrare att bosätta sig i Jordbro än i många av Stockholms stads förorter och att ombildningarna bidrar till att spä på övervärderingen av bostäder, skuldsättningen och den bostadsbubbla som kan utlösa en ny nedgång i ekonomin.
Rättvisepartiet Socialisterna argumenterade också för att det nya Jordbro Centrum som ska byggas ska vara ägt av Haninge kommun. Idag pressas butiksägarna i Jordbro av den privata fastighetsägaren med hyror som i vissa fall är högre än dem i Haninge inomhuscentrum och många har tvingats slå igen.
Den största stridsfrågan var som väntat nedläggningen av Jordbros enda högstadium, Jordbromalmsskolan, där Miljöpartiet pressades hårt eftersom de hittills vägrat uttala sig om sitt stöd för nedläggning.
– Varför försvarar ni inte de små skolorna även i Haninge? frågade Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna efter att ha citerat Miljöpartiets fagra tal om hur de värnar småskolor i olika motioner, bloggar och nyhetsartiklar runt om i landet.
– Vi tänker inte hålla igång en skola som befinner sig i finansiell nedförsbacke, svarade Miljöpartiets Anna Melker kort.
Detta svarade Mattias Bernhardsson (RS) på med fakta, att Haninge kommun gjort vinst på Jordbromalmsskolan de senaste tre åren.
Argumentet för att lägga ner högstadiet är att "för få" valt skolan, d v s 250 elever, vilket ändå är fler än andra skolor i kommunen mer välställda delar.
Mattias Bernhardsson (RS) påminde Anna Melker (MP) om att Miljöpartiet runt om i landet kritiserat att lokalytor är fasta och kontrakt långa medan elevantalet ändras hela tiden, med skolnedläggningar som resultat. Rättvisepartiet Socialisterna föreslog att skolornas lokalkostnader ska vara flexibla, d v s korta hyresavtal där skolan enbart betalar för de skollokaler de använder. Den överblivna ytan borde gå tillbaka till fastighetsägaren (kommunen) och användas till andra verksamheter.
Men Anna Melker (MP) ville inte diskutera mer.
– Jag hänvisar till mitt första öppningsanförande i kommunfullmäktige (det första någonsin!), sa hon för andra gången under sammanträdet.
Dessförinnan när Melker (MP) fick en fråga från en Vänsterpartiets Nafi Cilgin om Haninge kommer nå miljömålet om sopsortering svarade hon att hon "hänvisar till SRV". Och då är hon ordförande i Miljönämnden!
Socialnämndens nya ordförande Sven Gustavsson från Moderaterna visade också sina politiska färdigheter när Socialdemokraternas Niclas Lindberg frågade vad borgarna gör åt att barnfattigdomen ökar i Haninge. "Vi har tillräckligt att göra", blev svaret!
Det var samma form av nonchalans som ledde till att borgarnas s k "politiska vision" för Jordbro föll då det visade sig vara odemokratiskt och brott mot kommunallagen. Men hoten finns kvar och den 7 mars fattas beslut om Jordbromalmsskolan. Fram tills dess behövs stora protester och maximal press från lärare, elever och föräldrar mot politikerna.
Demonstrera vid Grund- och förskolenämndens möte, onsdag 9 februari, 17.30 utanför Kommunhuset (gamla Teliahuset, Rudsjöterassen i Handen)

2 kommentarer:

  1. Bra att du tar upp fadäsen socialnämndens ordförande gjorde sig skyldig till när han skulle svara på barnfattigdomen. Jag (inte Ulla Gisslar som du skriver) ställde frågan eftersom jag är starkt engagerad ifrågan eftersom jag har egna erfarenheter av att växa upp under knappa förhållanden.
    Niclas Lindberg (S),kommunfullmäktigeledamot från Jordbro

    SvaraRadera
  2. Hej Niclas!
    Och ursäkta sammanblandningen. Jag ändrar det i texten nu!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.