I slutet av januari samlades den globala makteliten på World Economic Forum (det världsekonomiska forumet) på nytt i Davos. Till skillnad från tidigare år var det inte samma domedagsstämning som under krisåren 2008 och 2009.
Även om toppmötets grundare, professor Klaus Schwab, menade att världen lider av ”globalt utbrändhetssyndrom” och är för svag för att hantera ännu en stor kris.
Ljuset i tunneln stod Sverige för. Stämningen var nästan lyrisk när man på fredagen den 28 januari tog tempen på den svenska ekonomin.
En av talarna, USA:s förre president Bill Clinton, talade om det nya ”svenska undret”. Och det var inte handbolls-VM han åsyftade. Utan han talade om den svenska ekonomin som enligt Clinton blivit världsbäst på grund av den koldioxidskatt som infördes år 1991. I Sverige förstår man sig på att sätta miljön främst, menade Clinton och statsminister Fredrik Reinfeldt som också var i Davos har inte slutat applådera än.
Koldioxidskatten är så tandlös att till och med de svenska kapitalisterna hyllar den.
Reinfeldt var inte den ende regeringsmedlemmen i Davos. Finansminister Anders Borg och biståndsminister Gunilla Carlsson var också där samt, förstås, utrikesminister Carl Bildt. Han missar aldrig en god middag.
Förutom de svenska ministrarna var också Jacob Wallenberg, ordförande för Investor, på plats. Han hade skrivit förordet till en rapport som skulle vara underlag för diskussionen om ”The nor- dic way” (Nordens väg). Med ”Nordens väg” åsyftades ”den svenska kapitalismens väg”. Stor-Sverige skulle sättas på kartan igen. Sverige är lika med Norden om Reinfeldt och Wallenberg får bestämma.
Hur som haver, i Davos talade Reinfeldt om att det låg en ”konsensuskultur” bakom de påstådda svenska framgångarna. Det låg helt i linje med vad de fyra M-ministrarna skrev på DN Debatt den 27 januari (dagen innan den stora dagen i Davos): ”Vi har i Sverige inte de djupa klyftor som i andra samhällen skapar sociala spänningar. Här finns en väl utbyggd välfärd som utjämnar livschanser. Vi ställer ett ömsesidigt krav på ansvarstagande från såväl arbetsgivare som arbetstagare. Sverige har också en stor styrka i att vara ett jämställt samhälle.
”Det finns lögn, förbannad lögn och debattartiklar från moderata ministrar.
Per Olsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.