På sidan fem i detta nummer av Offensiv berättar vi om eljättarnas abnorma vinster per anställd. Fortum står i klass för sig med otroliga 6,4 miljoner kronor i vinst per anställd.
Men inte bara eljättarna kammar hem miljonvinster per anställd på sin verksamhet i Finland och Sverige. Och affärsområdets vinst är med all sannolikhet ännu större i den svenska delen, enligt beräkningar som gjorts av E24:s börskrönikör Torbjörn Isacson.
Fortum är ett av de bolag som tjänat mest på avregleringarna. Köpet av Stockholm Energi tjänade man snabbt in. ”För sex år sedan såldes Stockholm Energi till Finland. Totalt betalade Fortum cirka 20 miljarder kronor för Stockholmsbolaget. Redan året efter försäljningen kunde Fortum plocka ut 7 miljarder kronor från bolaget som 2003 hade upparbetade vinster på mer än dubbelt så mycket. Det vill säga mer än vad Fortum betalade för halva företaget 2002”, kunde Dagens Nyheter berätta år 2008.
Två år innan hade en rapport från Vänsterpartiet i Stockholm stad konstaterat att: ”Privatiseringen av Stockholms energibolag (Birka Energi) har lett till kraftigt höjda priser såväl för el som fjärrvärme. Priset för förbränningen av avfall i Högdalenverket har chockhöjts med över 5 000 procent på ett par år. Fjärrvärmebolaget i Stockholm, Fortum Värme, har sedan privatiseringen höjt sina priser mest i hela landet”. Privatiseringarnas pris märks inte minst i Fortums rekordvinst.
Det är emellertid inte bara eljättarna som gör supervinster per anställd. Det gör även andra storbolag. Det statliga gruvbolaget LKAB, som fortsätter att skicka järnmalm till Libyens bödlar, gjorde i fjol en vinst på över 3 miljoner kronor per anställd.
Det ska jämföras med att för cirka 25 år sedan gjorde LKAB en vinst på 77 000 kronor per anställd. Utsugningen har alltså ökat rejält sedan 1980-talet, vilket i sin tur resulterat i dagens jättevinster och växande klassklyftor. Sällan har väl den gamla parollen ”Höj lönerna på vinsternas bekostnad” varit så aktuell.
Enligt Silvio Berlusconi var Egyptens Mubarak ”den klokaste av alla män” och så sent som i lördags kallade han Libyens Gadaffi för ”en nära vän som han inte ville störa med frågor om vad som händer”. Men vännernas fall har tiden äntligen hunnit i kapp Berlusconi, hans dagar är nu lätt räknade.
Per Olsson
Läs mer: DN SvD
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.