torsdag 16 december 2010

Köpenhamn: Polisen dömdes för sina övergrepp mot demonstranter

I Köpenhamn tingsrätt dömdes polisen i dag för 250 olagliga frihetsberövanden under klimatprotesterna 11-16 December 2009.
- Detta är en stor seger, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och en av de 250 målsägandena som mottog domen idag.
Polisen och politiker menar att massgripandet skedde helt i enlighet med dansk lag (den ökända lymmelpakken som skapats särskilt för klimattoppmötet), vilket om så är fallet betyder att demonstrationsrätten som grundläggande demokratisk rättighet är under hot.
– Låter vi polisen behandla miljöaktivister så här idag, står andra på tur imorgon, säger Mattias Bernhardsson, som menar att massingripanden av detta slag även kommer användas mot strejkande arbetare, ungdomsprotester och andra i framtiden.
178 av de målsägande greps den 12 december 2009 på Amagerbrogade när de deltog i en massdemonstration med 100 000 deltagare. Polisen attackerade demonstrationen oprovocerat med en "kniptångsmanöver" och frihetsberövade 1 000 personer. 905 demonstranter blev kvarhållna under flera timmar, bakbundna med bultband och staplade över varandra på marken i decemberkylan.
Domstolen konstaterade att polisen inte hade rätt att kvarhålla de 905 då de inte utgjorde fara eller störde den allmänna ordningen. Domstolen slog fast att förhållandena under omhändertagningarna och fängslandena var förnedrande och i strid med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna i artiklarna 3 och gav var och en av de 178 sökande 9 000 kronor i ersättning.
Polisens dagordning var från början att statuera exempel. I banduppspelningar avslöjas hur polischefen beordrar sina mannar att den 16 december "gå lös" på både demonstranter och pressjournalister med batonger Bella Center där klimattoppmötet hölls förra året. De skulle slås "glödröda" enligt uppspelningen.
Men polisvåldet var framför allt en avspegling av en högerregering som med stöd av rasistiska Dansk Folkeparti, vill se hårdare tag mot alla som protesterar. Domen är ett slag i ansiktet på hela högeretablissemanget och lymmelpakkens dagar kan var räknade spekuleras det kring.
Samtidigt avslutades årets klimattoppmöte i mexikanska Cancún, helt utan några bindande åtaganden, dvs ännu ett bakslag för jordens klimat och mänsklighetens framtida levnadsmöjligheter. Förhoppningen om en förändring ligger helt i händerna på arbetare och unga, den fackliga kampen och de sociala rörelser som tar kampen för klimaträttvisa världen över.
Från Offensivs reportrar i Köpenhamn

Läs mer i Sydsvenskan

tisdag 14 december 2010

Skolstrejk på Jordbromalmsskolan

Igår strejkade högstadielever på Jordbromalmsskolan i Haninge under parollen "Rör inte vår skola". Beskedet att elever och lärare ska klämmas in på andra skolor till hösten har mötts av stor vrede. Stormötet på skolan förra veckan, skolstrejken i går eftermiddag och demonstrationen utanför kommunfullmäktige på kvällen har satt press på kommunledningen. Fler aktioner är att vänta innan sista ordet är sagt.

Mossberg (M) allt mer pressad av protesterna mot nedläggning av Jordbromalmsskolan

Blivande kommunalrådet i Haninge Martina Mossberg (M) var klart pressad av protesterna mot nedläggningen av Jordbromalmsskolan vid gårdagens kommunfullmäktigemöte.
Se TV4-inslaget här

torsdag 9 december 2010

Stormöte i Jordbro pressade borgarna: Stoppa nedläggningen av vår skola!

Cynthia Gomez Rojas (RS) talar
Joel Eriksson (RS) talar

Politikerna i för- och grundskolenämnden mötte under torsdagskvällen en massiv uppslutning av föräldrar, personal och elever i Jordbromalmsskolan. Mötet som var tänkt vara en information om hur nedläggningen av skolan skulle gå tillväga blev snabbt en utskällning av politikerna, och Martina Mossberg (M) i synnerhet. Aulan var fylld till bredden, och ganska snabbt kom frågorna att hagla om varför just Jordbros högstadium ska läggas ner, speciellt när eleverna och föräldrarna som går där är nöjda.
- Jordbro har 10 000 invånare! Var det någon som hörde i valrörelsen att skolan skulle läggas ner? Politikerna ljuger, vi kommer att kämpa för att skolan ska vara kvar!, inledde en av lärarna frågestunden som snabbt gick över till en ren utskällning av politikernas nedmontering av Jordbro.
En väldigt upprörd mamma fortsatte:
- Om ni ännu inte fattat beslut, vad gör ni då här? Ni trodde att det bara var att komma hit och informera oss, att vi inte bryr oss. Men ni har fel! Vi har valt Jordbromalmsskolan, och vi kräver att skolan ska vara kvar!
Socialdemokraternas vice ordförande i nämnden gav i inledningen ett oklart besked om de var för eller mot en nedläggning av skolan. Anmärkningsvärt är att stängningen av skolan i själva verket ska ske innan det tas upp i kommunfullmäktige. Den 14:e december tänker den moderatledda alliansen rösta igenom att stoppa elevintaget för åk 6 till jordbromalmskolan. Intaget till högstadieskolorna som nu förtiden är från åk 6 sker till slutet av februari.
Men det är först på fullmäktige i mars som beslut ska om skolan ska avvecklas. Ett taktiskt sätt för att se till att både föräldrar och fullmäktige endast ska acceptera läget. Droppen rann till slut över för de lärare som suttit tysta under mötet när Martina Mossberg (M) klagade på att det är för få lärare och att de inte är utbildade. I verkligheten har Jordbromalmsskolan en av de bästa utbildningsnivåerna på sina lärare. En mamma till ett barn med ett syndrom var kanske mest upprörd av dom alla:
- Jordbromalmskolan har en specialklass för barn med asbergers, den här skolan är den enda i kommunen där barnen slipper sitta med i helklass i de flesta ämnena. Vad ska hända med dessa barn nu?! Har ni överhuvudtaget gjort någon konsekvensanlys av det här?
- Har ni räknat vad det kostar när 200 elever väljer en skola utanför kommunen och kostnaden för busskort för dessa? När ni pratar om att det saknas pengar så ljuger ni! Ni planerar ju att sänka skatten!
Mötet avslutades först vid niotiden, men upprörda elever och föräldrar stannade kvar för att fortsätta försöka få Martina Mossberg och politikerna att tänka om. Samtliga elever och föräldrar kommer på demonstrationen på måndag, detta var bara rond ett. Och om Martina Mossberg och Moderaterna trodde att Jordbros befolkning vänt ryggen till Jordbromalmsskolan efter åratal av nedskärningar så trodde de fel. Kampen fortsätter - Jordbromalmsskolan ska vara kvar tills en ny F-9 skola står färdig i Jordbro!
Joel Eriksson, ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, sparade inte på krutet:
- Martina Mossberg, du ljuger! För två år sen stod du tillsammans med S och lovade en ny F-9 skola i Jordbro. Vad var det löftet värt? Ingenting. Nu påstår du att klasserna är för små och det saknas pengar. Men ni ger 40 miljoner i skattesänkning till de välståendK. Ni stjäl pengarna från barnen i Jordbro. Hur kommer det sig att beslutet ska tas i kommunfullmäktige först när beslutet redan är fattat? Kallar du det för demokrati?
- Jag vägrar att sätta mina barn i * (*= en annan skola som nämndes), de säljer knark på den skolan. På Jordbromalm säljs inget knark! Det är en trygg och bra skola!, sa en förälder på mötet.
Kampen fortsätter, kom och demonstrera på måndag utanför kommunfullmäktige. Vi samlas kl 17.00 på Poseidons torg vid Haninge C. Slut upp!

Rör inte Jordbromalmsskolan!

Till personal, elever och föräldrar:
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer fullt ut kampen för att Jordbromalmsskolan inte ska läggas ner. Jordbromalmsskolan har varit bäst i test bland Haninges högstadieskolor tre år i rad. Personalen är uppskattad och omtyckt. Det är en skola värd att kämpa för. Ansvariga för elevbortfallet är politikerna som införde systemet med konkurrens mellan skolor och de politiker som skurit ner på verksamheten år efter år trots kommunens enorma överskott.
Förra gången Jordbromalmsskolan var hotad av nedläggning ville de ansvariga (då Socialdemokraternas kommunledning) klämma in eleverna i andra eftersatta skolor och öka segregationen med två upptagningsområden i Jordbro, nord och syd. Efter protester från föräldrar, personal och elever backade politikerna och tvingades lyssna. Resultatet var att en ny skola skulle byggas. Vi kräver, nu som då att alla, inklusive högstadiet ska få gå på den nya skolan! Fram tills dess måste den gamla skolan stå kvar - ingen ska behöva splittras från sina vänner och lärare eller förlora kontinuiteten i skolarbetet.
Det lönar sig att kämpa. Elevkamp stoppade skollunchavgiften på gymnasiet 2005 och räddade 100 lärarjobb 2008. I Göteborg lyckades eleverna på Biskopsgårdens folkhögskola stoppa en planerad nedläggning.
Vi i Rättvisepartiet Socialisterna har kämpat för Jordbromalmsskolan och den nya skolan i Jordbro i flera år. Vi ger er allt stöd ni behöver för att försvara skolan, jobben och den otroligt värdefulla kompetens som byggts genom år av hårt arbete.
Lina Thörnblom
Kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

fredag 3 december 2010

Stoppa nedläggningen av Jordbromalmsskolan!


Högerledningen i Haninge chockade elever och föräldrar när de plötsligt fick veta att Jordbromalmsskolan ska läggas ner. 14 december ska beslutet fattas och intagningen stoppas helt till hösten 2011.
Om tre år en ny grundskola i Jordbro stå klar, en skola som hela tiden varit planerad för hela grundskolan upp till årskurs 9. Men nu vill politikerna helt skrota delen för årskurserna 6-9 och enbart bygga för 1-5. Vart ska högstadieeleverna ta vägen? Övriga skolor är redan överfulla på grund av lärarbrist och för små lokaler.
Orsaken till nedläggningen hävdas vara sjunkande elevunderlag. 67 procent väljer skolor utanför Jordbro. Men vems är felet? Statistik visar att elever på Jordbromalmsskolan lär sig bättre än på andra skolor. Men politikerna har genom år av nedskärningar och brist på upprustning av lokaler skapat den elevflykt de nu säger är anledningen till att inte bygga en ny högstadiedel.
Hanteringen av skolfrågan i Jordbro är inget annat än ett slag i magen på elever, personal och föräldrar. Tror de att vi i Jordbro accepterar vad som helst? Politikerna från S till M har i åratal försökt etablera en friskola i Jordbro. Troligtvis är det den verkliga bakgrunden till de här planerna. Inför förra valet ville man lägga ner Jordbromalmsskolan och dela upp Jordbro i två upptagningsområden. Barn från radhusområdet skulle skiljas från de andra. Men skolsegregeringen stoppades efter flera års opposition från Rättvisepartiet Socialisterna och stora protester från elever och föräldrar.
Beslutet att bygga den nya grundskolan i Jordbro föregicks av stora möten med föräldrar. Där lovades att den nya skolan skulle vara 1-9, för alla elever och t o m locka elever från andra områden. Nu vill man riva upp detta, helt kuppartat och utan diskussion.
Högerledningen i kommunen har helt gått bakom ryggen på Jordbros invånare. Man har också smusslat med planerna och väntat till efter valet för att inte förlora röster, helt klart ett politiskt bedrägeri.
Måttet är rågat. Haninge ligger redan på absolut bottenplacering i lärarfackens och SKL:s rakning av skolkvalité av landets kommuner.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att ta kamp mot skolnedläggningen i Jordbro tillsammans med elever, föräldrar och skolpersonal. Vi kräver att nuvarande Jordbromalmsskolan ska fortsätta fram till att den nya är klar – en ny skola från F till 9. Det behövs demonstrationer och skolstrejker för att rädda skolan och för att den planerade skolan ska byggas för alla elever i Jordbro.

Lina Thörnblom, Kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna