Mattias Bernhardsson (RS), Bodil Ceballos (MP) och Anita Dorazio (Asylkommittéen)
I tisdags arrangerade det nybildade nätverket Flyktingamnesti 2010 en hearing på Medborgarhuset i Stockholm, om amnesti åt alla gömda flyktingar. Asylkommittéens Anita Dorazio, Miljöpartiets flyktingpolitiske talesperson i riksdagen Bodil Ceballos och Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot i Haninge Mattias Bernhardsson satt i panelen. Vänsterpartiets riksdagsman Kalle Larsson dök inte upp och de borgerliga partierna, inklusive Socialdemokraterna var inte intresserade.
Anita Dorazio från Asylkommittéen, som är en välkänd kämpe för flyktingar och asylrätten, beskrev hur situationen blivit än värre för gömda; det finns färre advokater som kämpar och tas sig an flyktingfall, gömda förnekas vård och rättssäkerheten har avskaffats när domstolarna ska avgöra asylfall.
Mattias Bernhardsson (RS) beskrev hur segrar kan tillkämpas genom kampanjer och protester och betydelsen av kampanjen Flyktingamnesti 2005 då många apatiska barn och barnfamiljer fick stanna som ett resultat. Mattias kritiserade hur först V, sen MP svek amestikampen genom att ge efter i budgetförhandlingarna med Socialdemokraterna utan en uppgörelse om amnesti åt de gömda. Han uppmanade MP att åter gå med i amnestikampen och vägra sätta sig i en S-regering utan allmänn amnesti åt de uppskattningsvis 20 000 gömda fyktingarna.
Bodil Ceballos (MP) svarade att amnestifrågan var en del av MP:s valmanifest och att Grön Ungdom har det som sin huvud-valfråga. Men att ta upp amnestikravet med S innan valet var inte trovärdigt menade hon.
Både Anita och Bodil beskrev hur argumenten i maktens korridorer går: att amnesti åt alla gömda skulle kosta 4 miljarder och att det måste besvaras med motsatsen – att deportatiorna och förvaren kostar och att invandrare bidrar genom att de arbetar.
Mattias svarade att utnyttnjande av papperslösa på slavlöner är en del av det rasistiska systemet och att kampen för asyl och amnesti måste inkludera gemensam kamp mot lönedumpng och för drägliga löner åt alla. Den överdrivna siffran att amnesti skulle kosta 4 miljarder är också en droppe i havet mot de 510 miljarder de 28 största börsbolagen väntas göra i vinster 2011/2012, sa Mattias.
– Valet ger ökade möjligheter att få upp amnestikravet på dagordningen, men vänta er inget av en ny regering med Socialdemokraterna, sa Mattias och beskrev hur tidigare S-regeringar upphävt asylrätten, skickat flyktingar till tortyr och gett grönt ljus åt slavlöner. Mattias avslutade med en uppmana de 50 åhörarna att gå med Flyktingamnesti 2010 och att det är kampen underifrån som kommer kunna göra skillnad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.