– Får vi inte rätt här så är avtalet inte värt något, är Handels klubbordförande på Lagena, Patrik Olofssons, kommentar till att Lagena blir först ut att pröva de nya reglerna om bemanningsföretag i avtalet som slöts mellan Handels och Svensk Handel den 7 april i år.
Lagena sade för snart ett år sedan upp 25 anställda, samtidigt som man använder i snitt 29 inhyrda per dag.
Ett solklart exempel på hur företag idag använder bemmaningsföretag för att kringå LAS (Lagen om anställningsskydd) och turordningsregler för att fritt gallra ut obekväma och låta tidigare fast personal utföra samma jobb, men till sämre lön och sämre villkor. Detta ledde till vild strejk i juni i fjol och till att strejkledarna anmäldes till Arbetsdomstolen, något som senare togs tillbaka av arbetsgivaren.
Lagenaarbetarnas kamp har starkt bidragit till att bemanningsföretagfrågan blev stor i årets avtalsrörelse och nu blir de först ut att testa vad avtalet är värt.
De lokala förhandlingarna ska ske nu i veckan och ska enligt avtalet avgöra om Lagena ska tvingas återanställa uppsagd personal. Om parterna inte kommer överens går ärendet vidare till den nya skiljenämnd som införts enligt Handels avtal och som ska består av lika många fackrepresentanter och arbetsgivarrepresentanter, med en ”opartisk” domare.
Till skillnad från GS och Livs avtal tvingas inte företaget att avbryta inhyrningen om nämnden anser den vara oskälig, utan kan även köpa sig fritt genom att betala ungefär tre månadslöner, det vill säga cirka 63 000 kronor (1,5 basbelopp), till de arbetare vars rättigheter har kränkts, som det ser ut idag.
Patrik Olofsson har tidigare kritiserat Handels avtal och hade hellre sett att Handels gått ut i konflikt för att få till ett ännu bättre avtal vad gäller bemanningsfrågan.
– Vad är 400 spänn värt om du ändå riskerar att förlora jobbet till en inhyrd?
Skulle facket förlora i nämnden är detta detsamma som att ge en klarsignal till arbetsgivare att det är fritt fram att helt strunta i LAS och att det nya avtalet i princip är verkningslöst när det kommer till bemanningsfrågan.
Förutom att Lagenaarbetarnas nästan ett år långa kamp snart kommer att ställas på sin spets fick arbetarna dessutom i förra veckan reda på att ägaren, statliga Systembolaget, har startat en utredning om Lagena ska säljas till en privat aktör.
Privatiseringar och anpassning till ”en konkurrensutsatt marknad” brukar allt som oftast innebära detsamma som mindre personal och sämre villkor.
Om beslutet blir att sälja lär vi knappast ha sett de sista striderna på Lagena.
Sanna Tefke
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.