Igår föll Arbetsdomstolens dom helt till arbetsgivarnas fördel i målet mellan med Liselotte Lööf AB och Transportarbetarförbundet. Den omedelbara effekten blir att att sju sopgubbar (en åttonde har gått ipension) tvingas välja mellan att jobba 20 procent mer för upp till 6 000 kronor mindre i lön i månaden eller bli arbetslösa med omedelbar verkan. Men domen påverkar alla sopgubbar. Från 1 april hela 74 arbetare och längre fram samtliga. I och med att AD med domen godtar att arbetsgivare ensidigt ändrar i villkoren under pågående avtalsperiod blir detta prejudicerande och öppnar upp för en historisk attack mot landets alla arbetare.
Igår kväll, onsdag 3 februari, samlades 100 sopgubbar till möte och beslutade att omedelbart svara arbetsgivarnas attack. Det kommer bli sopkaos utan strejk. De kommer vägra övertid och följa arbetsmiljölagstiftningen till punkt och pricka. De kommer helt enkelt följa regelverket i kontrast till när de pressas till gränsen för företagens skull.
Det innebär ordentlig fordonskontroll innan körning, att sopor inte hämtas där snövallar står vägen (idag riskeras hälsan för att få jobbet gjort), där snön inte är skottad eller vägen är sandad. Detsamma om sopsäckarna väger mer än 15 kg eller om det inte är två sopgubbar på en sträcka som innebär för hård belastning för att bara en ska köra den.De kommer heller inte att ta någon övertid som inte är beordrad. Effekten blr att det redan efter första veckan kommer att finnas stora mängder oupphämtade sopor. Detta visar utan tvekan det enorma arbete och belastning arbetarna står för varje dag.
På samlingen vid Gubbängens idrottsplats på onsdagen berättade många om hur det är extra hårt nu i vinter. Arbetsdagarna blir 2-4 timmar längre, frysta sopor tar större plats vilket innebär två körningar ochsnövallarna är närmast omöjliga att passera med soptunnornas små hjul.
– Om arbetsgivarna ensidigt kan bryta ett löneavtal, kommer vi kollektivt börja tänka på vår arbetsmiljö, säger sopåkarnas företrädare Peder Murell till DN.Arbetgivarnas respekt för sopgubbarna består endast i rädslan för den solidaritet och sammanhålling som manifesterades förra året under den vilda strejken vilken tvingade företagen till reträtt. Också den expertis och unika kunskap som arbetarna besitter och är oumbärlig för att kunna utföra det slitsamma arbetet.
Detta är orsaken till de senaste veckornas försök av arbetsgivarna att försöka tvinga till sig kontroll över en rad områden. På Ragn-Sells har skriftliga varningar delats ut då arbetare vägrat sitta och skrivanyckellistor och lämna ifrån sig koder. På Hellstens beordras varje sopåkare ta med sig en förman i sopbilen för att samla på sig kunskaper om sopkärl mm, medan den andra sopåkaren som krävs för varjearbetsmoment tvingas åka i släptåg i en personbil! Anledningen till att förmannen inte sitter i personbilen är rädslan för att de ska bli frånåkta vid rödljusen!Arbetsgivarna försöker konstant smutskasta sopgubbarna genom anklagelser om ”svarthämtningar” hos folk som inte har avtal med kommunen och nyligen sparkades fem arbetare på Ragn-Sells efter att företaget bedrivit flera veckors ”spaningsverksamhet” och smygfotograferat folk i arbete. Men vd:n Göran Bergander själv erkänner att det inte finns några bevis på att sk ”svarthämtningar” skett mot ersättning!
Behandlingen av de fem varslade är bara en del av försöken att tillskansa sig information om sophämtningen för att frånta dem makten då sopgubbarna enhälldigt hotat att vägra skriva på de nya skam-avtalen och därmed måste bytas ut mot nya utan samma kunskap.
Det handlar om 74 sopgubbar som ansvarar ensamna om 300 000 stockholmares och tusentals butikers, restaurangers och andra företags sopor innanför stadens tullar. Under årens lopp har sopmängderna ökat markant och ett krav som arbetarna ställt sedan flera år är ett tak som reglerar belastningen.Poängsystemet som arbetsgivarna nu vill ska överges innebär att ju mer jobb ju mer i lön, men kapitalisterna hyllar tydligen bara individuella löner när det innebär försämringar – därför attackerar man nu villkoren för att maximera vinsterna.
– En arbetare ska tvingas jobba mer och mer utan att få mer betalt – medan direktörerna måste få mer och mer bonus för att överhuvudtaget kliva upp på morgonen, uttalade Transportordföranden Lars Lindgren i sitt pressmeddelande efter domen.
Lars Lindgren deltog också på sopgubbarnas möte i går kväll där han sa att förbundet absolut kommer att kräva förändringar i avtalstexterna och att strejkassorna nu fylls på. Men vad ska hända fram tills dess?
Det är först den sista mars år 2011 det stora rikstäckande kollektivavtalet för renhållare – Miljöarbetareavtalet Transport-BA – går ut. Men sopgubbarna står under attack nu. Och det måste bemötas med massiv mobilisering innan det är för sent. Striden gäller alla arbetare, inklusive dem som andra förbund ska förhandla om i vår och måste också mobiliseras.
Mattias Bernhardsson
Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot i Haninge, Mattias Bernhardsson talar på sopgubbarnas demonstration utanför Lidingö kommunhus i höstas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.