Artikel ur Offensiv
Många har upprörts av högerregeringens attacker mot de sjukskrivna. Inte minst då de politiker som kväder om ”arbetsmoral” och ryar om ”fusket” sällan haft ett ärligt arbete och själva har fuskat med skatter och förmåner.
Bakom statistiken om sjukskrivna och arbetsskadade finns emellertid riktiga människor – som Carola. Hon gav 18 år inom vård och omsorg tills de slitsamma arbetsförhållandena slutligen slog tillbaka med en oerhörd smärta i armarna.
– Jag har arbetat med handikappade, dementa, i hemtjänsten och psykiatrin, berättar Carola.
När Carola började på ett äldreboende i Haninge förra året blev allt värre. Åratal av nedskärningar, usel bemanning och dåliga arbetshjälpmedel har gjort att ohälsotalen i Haninge varit en hel femtedel högre än snittet för Stockholms län.
”Det var inte mänskligt”
– Vi var kraftigt underbemannade, på 24 boende var vi sju som arbetade som mest, på helgerna sex och på kvällarna bara fem, räknar Carola som själv nästan alltid jobbade övertid.
– Det var inte mänskligt, berättar hon, och jämför med hur allt blev värre när hon kom till Haninge.
– Inom demensvården jobbade vi alltid två och två som det ska vara, men i Haninge fick vi i praktiken göra det en och en.
– Jag protesterade, men ingen av cheferna lyssnade, säger Carola.
Carola berättar om de tunga lyften, som draglakan, när de äldre ska vridas och vändas i sängen, helt utan arbetstekniska hjälpmedel.
Bland de hjälpmedel som fanns var de mobila golvlyftarna vanligast. Lyftarna väger 175 kilo och dras på golven. Den är tung att dra och vridmomentet gör ont. En normal dag utför varje anställd 8-12 lyft, vilket tar hårt på kroppen.
De tunga lyften är bara en del av bördan. När politikerna och konsulterna ska ”spara in” har personalen pådyvlats än fler arbetsmoment, som städning, medicinreglering och dokumentation, som egentligen inte ska ingå i jobbet.
Efter bara några månader på äldreboendet i Haninge började smärtorna i högerarmen.
– Efter sjukskrivningen var jag tvungen att belasta vänsterarmen mer för att klara av lyften, berättar Carola.
Efter två sjukskrivningar utan rehabilitering slog inflammationen till i båda armarna och i höger skuldra.
Slut på rehab: gå till soc!
Det var då, i slutet på april i år, när Carola tvingades att långtidssjukskriva sig, som Haninge kommun visade vad deras penningstinna rättsmoral hade att erbjuda Carolas efter hennes 18-åriga tjänst.
– Efter bara någon månad sa de att jag måste börja arbeta igen: Jag hade tre veckor på mig att bli frisk, säger Carola.
– Annars skulle jag skrivas ut från Försäkringskassan.
– De säger att jag måste hitta en ny läkare, för Haninge tänker inte betala för Globenhälsan när jag sagts upp, berättar hon att hon fick höra.
När hennes läkare berättade för kommunen att hon är allvarligt arbetsskadad, endast kan klara av betydligt ”lättare arbete” och behöver mer rehab, ombads Carola att ”gå till soc”.
– ’Jag vill arbeta, inte gå på socialbidrag’, försökte jag förklara, säger Carola.
Carola har försökt söka jobb inom barnomsorgen i Haninge, där hon också har kompetens, men där är det jättestora nedskärningar och anställningsstopp, då högerstyret har vägrat att skjuta till av Haninge kommuns överskott.
Om Carola inte har hittat ett jobb under denna vecka blir hon ombedd att säga upp sig som anställd från Haninge kommun – ”Annars säger vi upp dig”, heter det. Den sista september skrivs Carola ut från Försäkringskassan.
Kamp mot regeringen!
Rättvisepartiet Socialisterna tog debatten med den styrande högeralliansen i Haninge och krävde att nya taklyftar, som är betydligt bättre, skulle installeras. Efter flera års strid från personalen, skyddsombudet och tillsägelser från Arbetsmiljöverket tvingades Haninge kommun till slut att införskaffa taklyftar. Om politikerna hade lyssnat på personalen för flera år sen hade Carola med största sannolikhet inte drabbats så här.
Enbart kamp kan stoppa attackerna på de sjuka och på sjukvården. Arbetslivsinstitutet som forskade om arbetsskador läggs ner, Arbetsmiljöverket får sitt anslag minskat med hela 30 procent, arbetsmarknadsutbildning och vuxenutbildning skärs ned kraftigt och sjukpenning sänks genom förändrad beräkningsmetod. Snart införs hårdare regler för sjukskrivningar.
– Det är fel att tvinga ut folk i arbete igen, när de måste få tid att bli friska först, säger Carola.
Det är mycket Carola känner efter kommunens sätt att behandla henne, men framförallt är hon förbannad och hon tänker demonstrera mot högerpolitiken den 18 september, när riksdagen öppnar.
Mattias Bernhardsson
Carola heter egentligen något annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.