Artikel ur Offensiv
400 elever, föräldrar och lärare slöt upp på tisdagen den 20 februari för att protestera emot borgaralliansens enorma nedskärningspaket på för- och grundskolan i Haninge.
Tal av föräldrar, lärare och elever varvades med rap-band och talkörer för att försvara personalen på skolan och förskolan.
Demonstrationens konferencierer Maria Kirby från Föräldrar i Haninge och Joel Eriksson från Elevkampanjen pressade de ansvariga politikerna i Barn- och utbildningsnämnden hårt.
”Några måste sparkas”
– Njae, några måste vi ju sparka om vi ska slippa lägga ner skolor, svarade Martina Mossberg (m) undvikande.
– Vilka ska få sparken och vad är det för idé att ha skolor kvar om det inte finns några lärare? Sluta prata politikersnack och tala sanning!, hördes en arg förälder ropa från demonstrationen.
Varken Martina Mossberg eller Gilbert de Wendel (m) kunde svara demonstranterna på hur många man vill sparka, men på Barn- och utbildningsnämndens möte nämndes 230 anställda, trots att ”minst 15 miljoner” kronor skulle skjutas till i budgeten.
Gilbert de Wendel försökte med att det skulle klaras genom naturliga avgångar (förstås helt utan underlag), men som Maria Kirby från Föräldrar i Haninge sa, så hjälper det hur som helst inte barnen och personalen i skolan som får klara sig med mindre resurser.
Haninge går med vinst
– Det går helt enkelt inte att spara mer i Haninges skolor, sa Maria Kirby.
Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson visade i sitt tal att det visst finns pengar för att stoppa nedskärningarna:
– Kommunledningen räknar med ett överskott på 60 miljoner kronor för i år, lika mycket som de vill skära ner på skola och förskola.
– Nedskärningarna är också lika stora som kostnaden för politiker- och konsultarvodena, fortsatte Mattias Bernhardsson.
– Den här demonstrationen är en varning! Om de inte drar tillbaka attackerna på skolan, måste vi trappa upp med hårdare tag som skolstrejk, avslutade Mattias sitt tal.
Efter demonstrationen tågade eleverna genom Haninge centrum till kommunhuset ropandes ”Vad ska vi göra? Rädda skolan!”, för att ytterligare pressa politikerna på BUN:s möte som hölls bakom stängda dörrar.
Upptrappad kamp
Elevkampanjen höll möte strax efter demonstrationen med representanter från flera skolor, där beslut togs om att varsla om skolstrejk i hela Haninge den 7 mars.
Alla vet vad som står på spel. Rektorerna har gett skräckrapporter om vad nedskärningsförslagen innebär, där t ex Brandbergsskolan har beskrivit hur arbetet med elevers ohälsa upphör, specialpedagoger försvinner och personalen minskas med 17 tjänster, hela 25 procent.
Samtidigt gör Haninge en vinst på 98 miljoner kronor för 2006 och har budgeterat för en vinst på 60 miljoner kronor för 2007. Detta visar att pengarna finns. Att nedskärningar ändå står fast visar att kommunledningen anser att Haninges barn och lärare har det för bra och har ”för stor kostym”. Bara fortsatt och upptrappad kamp kan stoppa nedskärningarna.
Jonas Brännberg
Lina Thörnblom
--------------------------------------------------
Röster från demonstrationen:
Mikaela Andric, Elin von Gerber Olinder, André Schibort och Patrick Robertsson går i 8:an på Ribbyskolan:
– Vi vill ha kvar våra lärare!
– Och inte större klasser.
– Bättre skolmat och sånt.
Ellen Videll och Beatrice Gustavsson åk 9, Ribbyskolan:
– Vi är här för att visa att vi bryr oss.
– För att allting försämras.
– Jag vet inte om politikerna kommer att bry sig, men de kanske i alla fall reagerar.
Mikaela Maturama och Nakisa Zakeri går i 9:an:
– Vi kommer inte själva att beröras eftersom vi går ut, men vi har kompisar och småsyskon som drabbas.
Intervjuer: Ulrika Waaranperä
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.