Artikel ur OffensivKommunen tvingas förbättra arbetsmiljön på Haninges äldreboende
Personalen på Handens äldreboende har i flera år varit i strid med Haninge kommuns nedskärningspolitiker, och efter skyddsombudets anmälan till Arbetsmiljöverket får de nu gehör. Om inte kommunen förbättrar arbetsmiljön på äldreboendet hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 200 000 kronor.– Arbetsmiljön är många resor värre än inom landstinget där jag tidigare arbetat i tio år, säger Sanne Grönholm som är erfaren undersköterska.
Efter länsstyrelsens kritik mot kommunen när det gäller vården av de äldre på Handens äldreboende gjorde politikerna i socialdemokraterna och folkpartiet – den gamla majoriteten – bara några av de nödvändiga förändringarna, på personalens bekostnad. Det är deras hälsa som har riskerats.
När de anställda inte fick gehör för sina klagomål hos ledningen vände de sig till slut till Arbetsmiljöverket.
Kräver åtgärderArbetsmiljöverket kräver nu i sitt beslut att Haninge kommun gör en undersökning av arbetsmiljön på Handens äldreboende och kommer med förslag på åtgärder för att förbättra de anställdas arbetsvillkor.
– Eftersom de ansvariga för verksamheten inte har varit hörsamma för personalens krav under en avsevärd tid, så tycker vi att undersökningen av de psykosociala arbetsförhållandena ska utföras av utomstående, menar arbetsmiljöinspektören Marianne von Döbeln vid Arbetsmiljöverket.
Personalen kräver framförallt högre bemanning och att de vikarier som sätts in ska ha kompetens. De kräver också att kommunen anställer t ex lokalvårdare.
Politikerna har under en längre tid av nedskärningar pådyvlat dem allt fler arbetsuppgifter som städning, medicinreglering, dokumentation och administrativt arbete. Nu kräver undersköterskorna att deras riktiga arbetsuppgifter ska respekteras.
Den största arbetsmiljöfrågan efter bemanningen är de tunga lyften. Istället för de takliftar som är monterade på skenor i taket används mobila liftar i dubbelrummen på 175 kg som dras på golven – men de kräver att två deltar i lyften och är inte alls lika säkra som takliftar.
– De mobila liftarna är tunga att dra, vridmomentet gör ont och det händer att vi klämmer våra fötter, berättar Sanne Grönholm.
Rättvisepartiet Socialisternas krav på 16 nya takliftar kommer upp till debatt på kommunfullmäktige i slutet av februari. Och senast den 26 mars måste högeralliansens politiker komma med konkreta förslag på förbättringar till arbetsmiljöverket.
Mattias Bernhardsson